Isnin, 23 Ogos 2010

Appointment 29/07 & 17/08 yg lepas...

Selalu 1 hari lepas aku gi appointment di KKPG, aku akan update kt blog aku nie, utk kenang2an.... internet di opis tak mengizinkan aku update blog... kerja2 di opis pun, tak menggalakkan aku meng"update" blog aku sendiri... termasuk kehadiran aku di opis yg mcm chipsmore pun, antara sebab... so, hari nie, aku cuba2 update...

Appointment 29/07 - berjalan lancar.. cuma yg membuatkan aku terkejut, bacaan darah aku, turun mendadak... selalu 11 ke atas, tak pernah turun sampai bawah 11... tapi kali nie, bacaan darah aku, 9.1... aik, nape leh teruk lak nie... masa tiba giliran aku checkup perut, nurse dlm bilik tu, bercakap sesama mereka, "hari nie, ramai plak patient darah cair.. mcm ada tak kena jee... " .. huhu.. aku tak menyampuk, dan aku pun pasti, ada yg tak kena... sebab, pembantu makmal yg selalu amik darah kami (ibu2 mengandung), tak dtg hari tu, emergency... yg take over, minah india... ntah jawatan apa tak tau.. yg pasti, dia mcm tak tau je nak ambil bacaan darah tu.... yg kami nie lak, lurus, iye kan aje la apa yg dia tulis kat buku merah tu.... kebetulan lak, aku mmg kurang selera makan, sejak 2 menjak sebelum gi appointment tu... so, aku anggap, aku yg tak jaga makan aku.... dari berat aku pun, cuma naik 200 gram je dari asal... so, aku dpt la nasihat dr nurse tu, suruh makan pil hemoglobin yg diorg bagi, 1 hari x 4 biji... pergghh.. byk giler... tp, aku tak makan byk mcm tu pun, cuma makan 2 biji sehari.... utk next appointment, nurse nak pastikan darah aku naik.. walaupun aku yakin, darah aku tak secair tu... sebab, aku xde simptom2 yg nurse sebut2kan... selalu sakit kepala, selalu sakit ulu hati, selalu rasa berdebar2, rasa nak pitam.... alhamdulillah, aku rasa aku sihat... cuma selera makan kurang, dan aku kena morning sickness...

Appointment 17/08 - alhamdulillah, aku sihat... berat naik lagi, 900 gram.. terkini berat aku, 71.6kg... huhuhu.. dlm bulan puasa pun, berat naik? hik3... kali nie, mmg sah2, bacaan darah aku sebelum nie, salah... pembantu makmal yg check darah aku tanya aku, "sape yg amik darah awak sebelum nie? teruk sgt turun ye... dia tgk la rekod2 awak sebelum nie, xde pun turun mcm tu teruk.... apa la... blah.. blah.. blah... " Aku jwb, "yg pasti, masa tu, bukan makcik yg check... " sambil sedekahkan senyuman utk makcik tu...  =)  Syukur sgt, xde masalah lain yg timbul....


Giliran aku masuk bilik utk check perut mcm biasa.... aku dengar nurse A minta pad dari nurse B... dlm hati, nie mesti baru lepas kena seluk.. pas dgr suara, "dah kena terus gi hospital ke nie? dah buka berapa cm kak?"... sah2, pregnant woman tu dah nak bersalin.. dgr plak, nurse A jawab, "dah buka 4cm"... huhu.. aku dgr aku lak jd ngeri.... dtg checkup, tiba2 nak bersalin? alahai... jgn la aku mengalami situasi yg sama....

Dari td dengar suara je, pastu, nampak la si pregnant woman tu... muka kelat je, tahan sakit... mulut tak henti2 bercakap dengan nurse A...

Pregnant woman : aduii... sakit sgt dah nie...
Nurse A : iye la, dah kena seluk, mmg la sakit...
Pregnant woman : mana la laki aku nie, tak angkat2 call... time mcm nie la, dia tak angkat phone... kak, bersalin kat sini, xleh ke?
Nurse B : eh, awak nie, klu pape berlaku, kat sini tak cukup peralatan.. pergi je la, hospital.. apa yg awak takut sgt.. bukan anak sulung pun...
Pregnant woman : sakit sgt dah nie... kena gi HSI ke? gi HSA, tak boleh? (sempat lak dia pilih hospital... errkk..)
Nurse B : sukahati awak la, nak bersalin kat mana... sempat ngan tak je...

Perbualan di atas, antara yg aku sempat dgr...

Dari jelingan aku pada kad merah si pregnant woman nie, usia kandungan dia, 38 minggu... mmg waktu2 nie, waktu2 kemuncak... lagi2 ni bukan anak sulung dia... teringat masa aku pregnantkan Zahin, aku pun selamat lahirkan dia di usia kandungan 38 minggu... yg pasti, aku berharap sgt, takkan berlaku situasi di atas ke atas diri aku.... maklumlah, setiap kali gi appointment, aku gi sendirian....


02/09/2010 nie, appointment aku yg seterusnya..... kalau ikutkan kiraan, minggu tu, usia kandungan ku dah nak masuk 37 minggu.... semakin hampir saat2 kelahiran.... Ya Allah, moga2 aku dan baby ku sihat, dipermudahkan dan selamat bersalin... Insya'Allah, Amin...



10 ulasan:

aina berkata...

dup dap dup dap..bdebar2..mmikirkan keadaan kita time bsalin nnti..huhu..mudah2an selamat..dn dpermudahkan..

laila sanuri berkata...

yea..yea...bby nk kuar...
take care ye.

angahfarah berkata...

salam akk..moga akk sht yer..

Umi berkata...

aina : harus ler, teringat balik kesakitan sebelum ni yg pernah dialami.. huhuhu..

laila : ok, tq2... insyaallah...

angahfarah : salam.. ok, tq..

encik azuwan berkata...

pergh..bini aku dah 'turun' perut die..aku rs cm dah tak lame ni..berdebar la ni..

Umi berkata...

encik azuwan : wah... ada peluang bersalin awal tu... standby je la, kamu..

Salmia berkata...

salam kak,
seluk tu ape ye?
hmm.. moga semuanya selamat ye kak.. :)

Umi berkata...

salmia : salam, salmiah.. seluk tu, nurse masukkan tangan dia kat kita punya anu, nak check dah berapa cm terbuka, utk baby kluar... =)

Achik berkata...

Achik doakn mak teh selamat bersalin...sian kt harizahin...t klu umi nk gi hospital harizahin dok umah achik ea....xyah balik pun takpe....hehehe....

Umi berkata...

terima kasih, Achik... huhu.. larat ke Achik nak layan HariZahin tu.. lasak la diorg skrg nie.. tp tak tau la kan, klu kat rumah Achik, diorg ok je... =)

Biz partner diperlukan... PROJEK ISTIMEWA STG... Produk, Ilmu MMR, FB Genius dll... HUBUNGI SAYA 011-286 31380... atau email: atiegurlz@gmail.com