Selasa, 21 Disember 2010

Saya Nak Semayang...

Aku amat cemburu melihat rakan2 seperjuangan sudah dpt ajar anak2 mereka seawal 2 tahun sudah tak dipakaikan pampers lagi.. sebab, anak aku Ahmad Hariz, masih pakai pampers walaupun usia sudah hampir 3 tahun di awal Februari tahun dpn..... aku mengaku, aku tak dpt nak melayan kerenah dia tak pakai pampers... maklum lah, nak melayan adik2 dia lagi dlm masa yg sama... lagipun, dia berkeras nak pakai pampers, atas alasan, "nanti Ahmad terkencing dlm seluar, hah, mcmne?... " sambil menangis melalak2.. tu la jawapan dia klu aku tak nak pakaikan pampers...

Syukur, baru2 nie, sudah masuk minggu ke 2, Hariz nampak dah semakin serasi dengan tidak berpampers... dengan bantuan akak ipar ku.... tu pun, dtg dari diri dia sendiri... kami membantu dengan kata2 semangat... dia selalu akan sebut2, "Ahmad nak semayang... Umi nak semayang tak?.. Ayah nak semayang tak?..  " klu kami lalu di mana2 masjid yg dia nampak... pasti, ayahnya tak jemu jawab, "boleh.. Ahmad boleh semayang, Umi dgn Ayah pun nak semayang, tp Ahmad kena buka pampers dulu... nak semayang, mana boleh pakai pampers, malu jerk"... kata2 motivasi mcm tu, buatkan dia tak nak pakai pampers..... dan skrg nie selalu ulang2, "Umi, Ahmad kan dah tak pakai pampers... Ahmad dah boleh semayang, kan.. kan..? ".... sejuk hati aku dgr kata2 dari dia yg beriya2 nak sembayang, walaupun masih tak reti nak rukuk dan sujud dengan betul...  huhuhu..

Aku mengaku, kadang2 aku jadi tak terlayan Hariz gi kencing, berak di bilik air... iye la, sikit2, tak sampai setengah jam, "Umi, nak kencing..." dlm masa yg sama, nk nyusukan Nazeem.... jadi, aku biarkan dia gi bilik air sendiri.. bila dah gitu, dia ambil kesempatan main air... wawaawa.. klu main sorang xpe.. si Zahin plak, ikut si Hariz main air... harus la aku kena tukarkan baju mereka... yg si Zahin, nampak abg dia kencing kt bilik air, dia pun ckp, "Umi, nak cing... " wlupun sebenarnya dia tak nak kencing pun.... bila dah buka kan pampers, dia mencicit lari masuk bilik air, konon nak kencing.. tp tak keluar pun... bila dah mcm tu, tak berpampers,  mula la dia ngan si abg, main bebird (gelaran anu utk lelaki) semestinya aku jadi hulk masa tu... arrghhh... menguji kesabaran sungguh... situasi nie berlaku, bila si Ayah tiada di rumah, kerja shift malam yg memerlukan 12 jam bekerja... huhu.. tak menang tangan aku dibuat anak2 aku yg semakin bijak pandai.... hehee.. puji anak sendiri, tak salah.. kata2 yg lahir dari ibu kan, doa.. aminn...

Yang pasti, walaupun aku jadi hulk bila anak2 aku buat hal kt rumah, aku amat2 merindui mereka klu mereka xde di sisi... I MISS Uolss My Son.. muaahhzz... 

4 ulasan:

laila berkata...

alalalala...so sweet.....:)
akhirnya anda berjaya!!

Umi berkata...

alhamdulillah... dugaan tu..

a n a s t a s y e a berkata...

bangga bila anak dah pandai berdikari sendiri .. =)

p/s: Terima kasih kerana follow blog anastasyea dan tinggalkan link blog anda dekat entry Saya Nak Follow Blog Anda .. Sila Tinggalkan URL Blog Di sini!. Sebagai membalas budi dan menghargai salam perkenalan dari anda .. saya ikhlas nak follow blog ini juga. Selamat berkenalan dan happy blogging =)

Umi berkata...

aar, btul tu... bangga utk diri sendiri..

ok, terima kasih, anastasyea... happy blogging gak... =)

Biz partner diperlukan... PROJEK ISTIMEWA STG... Produk, Ilmu MMR, FB Genius dll... HUBUNGI SAYA 011-286 31380... atau email: atiegurlz@gmail.com