Isnin, 12 April 2010

Pemeriksaan Awal Ibu Mengandung...

Masa aku mula2 dpt tau aku pregnant anak no 3, aku dengan segera gi klinik kerajaan buat buku merah... masa tu, kandungan aku baru cecah 9 minggu.... "cepat ye ko buat buku merah, ek, Tie.... aku dulu, blah.. blah... blah... " ayat dari member aku masa dia tau aku awal2 lagi dah buat buku merah.... huhu.. aku mmg gitu... tau2 jerk aku pregnant dengan segera aku gi wat buku merah.... nape ek? naluri aku suruh gitu... hehehee.... masa Zahin aku terlewat buat buku merah... masa tu, aku tak tau aku pregnant no 2... sebab aku period mcm biasa....... masa buat buku merah pun, aku rasa diri aku lain macam je... mual2, loya2... gi check klinik private, doktor sahkan aku pregnant..... cuma tak tau due date, sebab aku tak miss period... bila dah scan di klinik kerajaan, baru la dpt tau dah pregnant berapa minggu... huhuhu... syukur alhamdulillah, date yg doktor bagi, tak lari sgt... Zahin selamat dilahirkan masa usia dia 38 minggu dlm kandungan aku....

So, berbalik pada checkup di awal kandungan.... sebenarnya mmg amat2 digalakkan buat checkup di awal2 pregnant.. tak perlu tunggu dan tunggu lagi.... mengandung nie, yg aku ada terbaca artikel di internet, ada 3 trimester...

Trimester Pertama : minggu  1 hingga 12
Trimester Kedua     : minggu 13 hingga 28
Trimester Ketiga     : minggu 29 hingga kelahiran

Aku tergerak buat entry nie, utk peringatan kepada teman2 yg baru menempuh alam kehamilan.... masa aku gi checkup 8/4 lepas, ada ibu hamil tu kena dgr motivasi simple dari nurse... antara kata2 yg aku sempat dgr, "awak dah lewat dtg checkup/buat buku merah nie, awak dah 13 minggu, dah masuk TRIMESTER KEDUA.... "... dlm buku merah tu, nurse kena tanda ruang yg menunjukkan pertama kali ibu2 hamil dtg buat buku merah...... dan tak rugi klu ibu hamil dtg buat checkup di awal kehamilan....

Buku merah sekarang nie dah lain dari buku merah tahun2 sudah... walaupun last aku pregnant tahun 2008, tahun ni baru tahun 2010, buku merah ada kemajuan.... dari segi follow up ibu hamil dan baby yg baru lahir... aku xde scanner... ada pun, opismate punya.. aku xnk ganggu dia.. klu ada, mesti aku dah scankan buku merah dulu (2007 / 2008) dan sekrg nie... nk tunjukkan perbezaan... hehee.. so, disebabkan xde scanner, aku xleh la tunjuk bukti...  :D


Maklumat yg aku copy paste dari artikel org lain :

Trimester I (minggu 1 – 12)
Pada masa ini biasanya ibu hamil masih bertanya-tanya, apakah benar telah hamil? Tanda-tanda kehamilan awal seperti mual dan muntah karena perubahan hormon terjadi di trimester ini. Perubahan kebiasaan seperti merokok, minum alkohol, harus dihentikan di masa ini. Mulailah minum susu khusus ibu hamil sejak awal kehamilan. Pelajari juga pantangan makanan dan minuman untuk ibu hamil muda.


Trimester II (minggu 13 – 28)
Mual dan muntah mulai menghilang. Bayi berkembang pesat pada masa ini dan mulai bergerak. Olah raga ringan, menjaga kebersihan dan diet ibu hamil diperlukan di masa ini.

Trimester III (minggu 29 – kelahiran)
Tubuh ibu hamil makin terlihat membesar. Kadang ibu hamil harus berlatih menarik nafas dalam untuk memberikan oksigen yang cukup ke bayi. Ibu hamil perlu istirahat yang cukup, jangan berdiri lama-lama, dan jangan mengangkat barang berat pada masa ini.



4 ulasan:

angahfarah berkata...

salam kak umi..
thanks sgt buat entry ni..amat membantu..insyaallah sy akn gi buat buku merah nanti..
thanks byk yer..hope akk n fmliy sht..

Umi berkata...

wslm... ok, dik... :)

temp. housewife berkata...

Knur dulu masa first time excite nak gi daftar kat klinik kerajaan. masa tu kerja USM, NIbong Tebal. Jd pergi daftar kat Klinik Desa Nibong Tebal.

NinaAz berkata...

Sy xbuat lagi buku merah. Dah 13minggu. Takutnya nk p. Takut kena marah. Huuuu

Biz partner diperlukan... PROJEK ISTIMEWA STG... Produk, Ilmu MMR, FB Genius dll... HUBUNGI SAYA 011-286 31380... atau email: atiegurlz@gmail.com