Selasa, 26 Februari 2013

Kisah Menyayat Hati - Susu Terakhir Buat Si Kecil...

Salam Petang dearest sahabat semua...

Saya ada terbaca kisah yg sangat menyayat hati ini di sebuah blog (saya lupa nak copy link..harap tuan punya blog jika terbaca dapat beri kebenaran utk saya share kisah ini buat iktibar semua para ibu)

Kisah Menyayat Hati-Susu Terakhir Buat Si Kecil......Kisah yg amat menyayat hati dan pastinya akan menyentuh naluri keibuan kita… bacalah..

Kisahnya perihal satu keluarga yang mengalami kemalangan ngeri. Kereta yang mereka naiki terbabas, berpusing, melanggar pembahagi jalan lalu terperosok ke dalam longkang. Dalam kejadian ini, kereta itu remuk teruk dan penumpangnya mengalami kecederaan parah. Cermin hadapan habis retak berderai. Tidak ditekankan keadaan pemandunya. Tetapi saya fikir, pemandunya menemui ajal di situ juga.

Mahu diceritakan, penumpang yang duduk di sebelah pemandu mengalami kecederaan yang sangat parah. Wajahnya habis berlumuran darah. Dahinya terkopek sehingga menonjolkan tulang tengkorak. Mungkin juga akibat terhantuk pada papan pemuka kereta ditambah dengan pecahan kaca cermin hadapan. Ajaibnya kuasa Tuhan, bayinya selamat tetapi terpelanting ke kerusi belakang. Bayi kecil yang tidak tahu apa-apa itu meraung dan menangis. Mungkin kerana kesakitan, kesedihan, terkejut dan sebagainya.

Sewaktu anggota bomba itu mengambil dan mahu menyelamatkan si kecil tadi, ibunya terketar-ketar dan menggigil sambil memberi isyarat kepada beliau. Subhanallah, rupa-rupanya si ibu tadi mahukan bayinya bagi disusukan. Diselak bajunya dengan sedaya upaya dan disusukan si kecil itu dengan penuh rasa sayu, pilu dan kasih sayang.

Si kecil senyap di dalam dakapan ibunya. Betapa nyamannya dakapan ibu itu sehingga mampu menenangkan si kecil yang ketakutan. Dengan kuasa dan izin Allah, ibu itu tiba-tiba tercungap-cungap mencari nafas, tanda ajalnya yang semakin hampir. Lalu terkapailah si ibu dalam keadaan yang penuh rasa tanggungjawab dan kasih sayang itu. Ya Allah, betapa pilunya situasi itu sehingga merenggut ketenangan anggota bomba tadi.

Itu lah dia kasih sayang seorang ibu. Walau dalam keadaan bertarung nyawa dan menahan kesakitan, masih tidak melupakan tanggungjawab sebagai seorang ibu...menyusukan anak di saat-saat akhir hidup nya. Subhanallah...

Susuilah anak-anak kita sementara kita masih mempunyai "masa" di dunia ini...


** Gambar sekadar hiasan...gambar ini menunjukkan betapa besarnya pengorbanan si ibu ini..sangat terharu melihat gambar ini...kadangkala kita yg hidup serba lengkap dan sempurna di sini seakan lalai dgn tanggungjawab kita sebagai ibu...Sama-samalah kita bermuhasabah diri kita wahai ibu-ibu semua...


Sudi-sudikanlah untuk Like, Tag dan Share buat panduan dan iktibar kita semua...

Tiada ulasan:

Biz partner diperlukan... PROJEK ISTIMEWA STG... Produk, Ilmu MMR, FB Genius dll... HUBUNGI SAYA 011-286 31380... atau email: atiegurlz@gmail.com