Jumaat, 26 Mac 2010

Appointment 25/03 - Semalam....

Semalam aku gi klinik kesihatan utk checkup bulanan.... aku dah 13 minggu + .... berat aku lak, turun 0.3kg.... sebelum nie 61.3kg, semalam 61kg jerk.... huhuhu...nurse yg check aku tu, tanya, mcmne leh turun berat badan aku............ emm.. kena la ckp, aku baru kena mabuk2... xde selera makan.... dia leh heran lak, bila aku jawab gitu.... dia ckp, sepatutnya waktu2 mcm nie, aku dah tak kena mabuk2 lagi..... bukan dia jerk yg heran, aku sendiri pun heran.... so, oleh kerana berat aku turun tak naik, aku kena la dtg lagi 2 minggu, utk follow up berat aku... 08/04 nti, kena la aku ngadap lagi nurse2 kat situ....... apa2 pun, syukur la.... cuma berat badan jerk yg tak naik...... BP aku, normal 100/60 (aku ckp normal, sebab dia tulis pakai pen biru, bukan merah... klu merah, ada la yg tak kena tu.... hehee) ... kepekatan darah aku pun, ok, alhamdulillah....

Aku suka pergi checkup di waktu hujan lebat.... sebab, tak ramai org yg dtg time nie....... selalu klu aku gi cuaca cerah, minima masa yg aku kena tunggu utk semua urusan, makan masa 2 1/2 jam.... tp, semalam aku gi di waktu hujan lebat, urusan semua boleh selesai tak sampai pun 1 jam.... best sgt... sebab tak yah tunggu lama2.... yg tak bestnya, kepala aku pening kena ujan... huhuhu....

Masa aku buat buku merah, aku cuma dpt pil asid folik jerk.... kali nie, aku dpt 3 jenis vitamin...




vitamin nie masa aku pregnant 2 hero tu, dpt kecil je,
kali ni, besar sikit dari dulu...

ni dari luaran.... sebelum nie, pil ni dlm botol kecil,
kali ni tak plak... tp fungsinya sama, utk tambah darah...
makan 1x sehari SEBELUM makan...

vitamin C.. dulu pil ye, comel je sama mcm asid folic
tapi kali nie, dpt besar sikit...
kena makan 1x je sehari, SELEPAS makan....


ni pil asid folic plak...
utk tumbesaran baby dlm piyut..
kena makan 1x SELEPAS makan...


ni lak gambar pil vitamin B complete...
kena makan 1x SELEPAS makan....


Semua pil2 nie aku dpt free jerk... huhuhu.. maklum lah, checkup di gov jerk... klu checkup di private, harus la aku kena standby RM... masa mula2 aku check di klinik private, utk pastikan aku pregnant atau pun tidak, aku di charge RM15 utk pil asid folic sahaja.... huhuhu... utk yg berkemampuan, boleh la kan teruskan checkup di private... klu org kebanyakkan mcm aku nie, klinik kerajaan jadi pilihan...  (+_+)

8 ulasan:

Achik berkata...

Sebenarnya, pegi check-up utk ibu mengandung kat kerajaan lagi bagus..lebih terperinci tentang kesihatan ibu dan anak dalam kandungan...klu swasta nie...doktor cuma scan jek...pas tur...dah...bagi ubat vitamin pun sama jek...hehehe....

Umi berkata...

tp yg bestnya, klu gi swasta, dpt jumpe doktor terus... klu gi gov, jumpe nurse / misi2 jerk.. pastu, kena dgr bebelan dari mereka yg suka bebel... hehehehe...

cikmin berkata...

salam umi..semoga umi baik2 ye.. :)

maaf ttg komen pertanyaan tu..cikmin mmg tak reply skg..mamandangkan cikmin kena kira secara manual sume komen peserta tu nanti..krg bertambah dgn komen cikmin..tersalah pandang lak..kang terkurang kira lg susah..ngeee..harap umi paham;

p/s daun selom tu org buat ulam..cari kt pasar tani mesti jumpa..

Umi berkata...

salam, cikmin...

hehe... sori yerk, nyusahkan cikmin jerk terangkan pasal selom tu... ok, nti saya try cari la, mana tau, leh merasa ulam selom tu...

cikmin berkata...

wow!!! sangat pantas menerima teguran..insya'ALLAH selepas sumenya selesai..cikmin akn cuba beri komen di sini selalu.. :)

Umi berkata...

ekekek.. mesti la... benda baik kan.. :) TQ ye..

suhida berkata...

umi,peknen ye..hehe..tahniah.ok,nanti jgn lupa lak masuk contest eh.
cian hero 2 org tu sakit2 ye.sakit2 nak dpt adik la kot ye.

Umi berkata...

aar la, suhida... terima kasih.. ok, nti ye, saya tgh draf... bz lak dengan closing... dah siap closing, saya buat entry tu...

Biz partner diperlukan... PROJEK ISTIMEWA STG... Produk, Ilmu MMR, FB Genius dll... HUBUNGI SAYA 011-286 31380... atau email: atiegurlz@gmail.com