Resepi ni aku dpt dari Kak Ita, opismate aku...
Gambar ehsan dari google |
DADIH (anggaran dlm 40 cawan)
Bahan-bahan:
- Susu everyday (pak hijau) 450 gm
- Coffeemate 1 cawan (guna bekas dadih)
- Agar-agar 1¾ bungkus (yng biasa)
- Gula pasir 600 gm
- Secubit garam (wat lemak2 jgn bnyk)
Caranya:
- Air 20 cawan (sukatan cwn dadih), masukkan gula dan agar2 masak dan didihkan.
- Air 20 cawan (sukatan cwn dadih) masakkan dalam periuk yng berasingan (jgn smpi mendidih) Cuma perlu btl2 panas.
- Masukkan susu dan coffeemate (sederhanakan api), tambah garam, masak smpi mendidih dan rajin2 kacau takut hangus kat bawah.
- Setelah itu campurkan adunan agar2 dgn periuk yng masak susu, kacau rata dan boleh trs dibahagikan kepada apa juga perisa yng anda gemar.
Selamat Mencuba!!!!! --> utk aku gak.. hehehe
10 ulasan:
nampak mudah dengan sukatan mcm ni...boleh try :)
bulan puasa esok mmg cari dadih ni..nk buat? makan sorang,rasanya beli ajelah..hihii
macam senang jer wat dia kan... nak cuba lah nanti..:D
hemmm my peberet....
stella selalu wet perisa susu ye...guna susu ducth lady+ agar2 ye...coz susu ducth lady dah manis :)
dah cuba...jgn lupa bawak ...hahaaha..
@princess solehah -> aar, nampak mudah.. jom kita try... ;)
@chempaka aziz -> sama la dgn saya... klu sorg, jgn harap nk try.. tp ni dah ada anak, kena belajar gak wat sndiri.. :)
@nora -> sila2 cuba.. ;)
@stellaizz -> oo, iye? susu DL 123 boleh tak ek? ;p
@laila -> bwk gi mana? bg ko rasa? boleh2.... no hal, klu aku tak lupe la.. hehehe...
Catat Ulasan